Povestea unui vanzator de flori

Chiar daca era mult prea mic,intelegea tot ce se intampla in jurul lui.Devenea atent cand se auzea o voce raspicata in casa,sau un sunet zgomotos il facea sa tresara.Avea numai 10 ani,cand isi vazuse pentru prima data tatal calcand-o pe mama lui in picioare.Scandalurile au continuat.Tatalui nu ii pasa daca copilul lui asista la astfel de intamplari.

Dupa fiecare cearta,mama isi lua in brate copilul,si incerca sa ii spuna ca nu s-a intamplat nimic,doar s-au ciondanit putin.Dar ea stia foarte bine adevarul: desi nu erau bani,sotul ei ii risipea pe bautura pe aceia care trebuiau economisiti.

Si copilul a crescut,si scandalurile continuau si el intelegea din ce in ce mai multe.Ajunsese sa-si urasca tatal pentru ce ii facea mamei lui,dar stia ca nici ea nu era o sfanta.

Din cauza situatiei de acasa,si din cauza ca nu isi facuse niciun prieten,nici macar in ultimii ani de scoala inainte sa renunte la ea ,devenise un copil din ce in ce mai retras.Statea inchis in camera lui si citea cartile mamei.Devenise disperat dupa romanele de dragoste,le citea cu atata sete si incerca sa-si imagineze cum ar fi fost daca ar fi trait si el,o poveste de dragoste ca cele din carti.

Copilul acum adolescent,insa marcat de copilaria-i nefasta,a luat parte intr-o zi la un scandal de proporti mari,in care subiectul principal era el .Nu intelegea acuzatiile care veneau la adresa lui,cum putea el sa aduca in pragul disperarii doi parinti in conditiile in care el nu facea nimic rau,doar statea in camera lui,evitand discutiile in contradictoriu dintre parintii lui.Atunci el a cedat nervos.

Si-a luat tatal de guler si i-a spus cat de mult il uraste pentru faptul ca el nu a putut sa aiba un tata adevarat niciodata,nu a putut sa spuna ca el e eroul lui,asa cum spuneau toti copii de la scoala,si pentru ca niciodata el nu a stiut ce inseamna Craciunul cu o masa plina de bucate su cadouri sub brad,sau pur si simplu nu a stiut niciodata sa ai o familie cu care sa comunici si care sa te sustina.

Mama lui incremenise,ramasese fara nicio idee,atunci copilul a indreptat un deget catre ea si i-a spus rastit : “Si tu esti o proasta,ca puteai sa scapi de mult de el!” Niciunul din ei,nu-si imagina ca baiatul ar fi putut spune asta vreodata,chiar credeau ca e putin retardat mintal din moment ce el nu prea iesea din camera lui.

S-a dus in camera lui,a aruncat un tricou murdar intr-o punga si a iesit pe usa cu viteza unui uragan lasand in urma nimic.N-avea unde sa se duca,cu cine sa vorbeasca,asa ca primele cinci zile a hoinarit pe strazi.Statea rezemat de gard uitandu-se indelung la o florarie pe al carui geam era postat un anunt impunator: “Angajam vanzator“.

Multe ore a privit afisul cu o dorinta arzatoare,stia ca nu prea avea incotro daca ramanea pe strazi,iar acasa nu avea de gand sa se intoarca.

Intr-o seara in care frigul isi facea simtita prezenta,administratorul unui bloc i-a propus baiatului sa stea in camaruta aflata in demi-solul blocului.Nu avea de ce sa refuze,in plus in schimbul chiriei,batranul i-a propus sa-l ajute la spalatul geamurilor.

Intr-o saptamana a reusit sa transforme camara in care statea intr-una locuibila,sa-l ajute pe batranel,si reusise si sa vorbeasca cu doamna de la florarie. O ducea destul de bine,un acoperis edasupra capului avea,mancare ii oferea batranica de la etajul 1,iar bani,ei bine banii pentru el nu contau asa mult.

Ii placea atat de mult sa vada domni cumparand prietenelor sau sotiilor flori,chiar daca erau aparent fericiti.Macar atat,aparent,decat deloc.

Dupa doua sapatamani,parintii lui l-au gasit in fata florariei si l-au rugat sa vina acasa.Le-a explicat ca nu are de ce sa se intoarca,e un copil nedorit din cauza caruia ei doi nu-si pot trai viata asa cum ar vrea.Nu avea rost,se simtea bine in noua lui casa.

Fericirea lui consta in fericirea cuplurilor care veneau sa cumpere flori,si in zambetul doamnelor fascinate de gingasia micilor plante de casa.

Categories: eu

Leave a Comment