Poate ca in alta viata…

Dar intre timp ar fi bine sa va povestesc despre o alta carte superba “Candid sau Optimismul” de Voltaire.Cei care au citit-o pot anticipa ceea ce doresc eu sa scriu,si anume,faptul ca filosoful Hobbes imprumuta cateva idei filosofice in jurul carora a aparut aceasta carticica.

Eu sunt atasata de Voltaire si Balzac,dar cred totusi ca Voltaire e mult mai usor de inteles,caci descrierile de tip balzacian pot fi obositoare pentru unii dintre noi.

E trist sa observi ca lumea in care traiesti nu este in realitate ca cea pe care o vezi tu.Subiectivi suntem noi toti,dar oare,atat de subiectivi incat sa transformam totul?

Candid descopera treptat faptul ca iubita lui nu mai e doar a lui,invataturile profesorului nu au logica si nu sunt adevarate decat in regatul stapanului sa (si cateodata nici acolo).E trist pentru ca si noi descoperim ca lumea in care traim nu mai e a noastra,iar noi nu mai facem parte din ea.Simtim cum oamenii sunt mai ceva decat animalele de prada.Voltaire avea dreptate:omul nu s-a nascut lup,a devenit.

Categories: eu

Leave a Comment