Chirurgia artroscopica si ce reprezinta

Chirurgia artroscopica

O artroscopie reprezinta o tehnica chirugicala realizata pentru a trata o articulatie. Care sunt cazurile in care este nevoie de o chirugie artroscopica? Cum se desfasoara aceasta interventie? 

Ce este o artroscopie?

Artroscopia reprezinta o interventie chirurgicala care permite tratarea leziunilor din interiorul unei articulatii, fara ca aceasta sa fie deschisa, cu ajutorul unui artroscop. Este vorba despre un tub fin dotat cu un mini obiectiv legat de o camera si de fibre optice legate de o sursa luminoasa. Aceasta interventie permite vizualizarea interiorului unei articulatii pe un ecran. In cadrul acestei interventii se injecteaza ser fiziologic in interiorul articulatiei. Este o procedura minim invaziva pe o articulatie. Aceste proceduri artroscopice pot evalua sau trata un numar mare de afectiuni ortopedice, chiar si cartilajul sfasaiat (menisc), cartilajul de suprafata sau cartilajul deteriorat.

Chirurgul ortoped realizeaza mici incizii, de cativa milimetri: una pentru a introduce artroscopul in articulatie si altele pentru a insera instrumentele chirurgicale in miniatura.

Care sunt articulatiile tratate de o chirurgie artroscopica?

Principalele articulatii ce pot fi tratate in artroscopie sunt:

  • Articulatiile membrelor superioare: umarul, cotul si incheietura;
  • Articulatiile membrelor inferioare: soldul, genunchiul si glezna;

Care sunt indicatiile?

Principalele indicatii chirurgicale sunt:

  • La nivelul umarului: reparare tendon coafa rotatori, tratarea luxatiilor de la nivelul umarului, ablatia calcificarilor;
  • La nivelul cotului: curatarea articulatiilor, extragerea unor corpuri straine, repararea fracturilor, tratarea epicondilitei;
  • La nivelul incheieturii: tratarea unor entorse grave, a fracturilor, ablatia chisturilor;
  • La nivelul soldului: leziuni ale cartilajului, extragerea unui corp strain;
  • La nivelul genunchiului: repararea unor ligamente incrucisate, menisectomie partiala, repararea cartilajului;
  • La nivelul gleznei: tratamentul unei instabilitati (entorse recidivante), maladia lui Haglund;

Fata de o interventie chirurgicala obisnuita, chirurgia artroscopica prezinta avantajul ca articulatia nu trebuie sa fie complet deschisa.

Ce se intampla in timpul unei artroscopii?

Dupa interventie pacientul va ramane cateva ore sub supraveghere medicala si poate pleca acasa in aceeasi zi. Procedura se va efectua intr-o sala de operatii dotata in mod corespunzator si nu dureaza mai mult de 60 de minute. Anestezia este in majoritatea din cazuri rahidiana insa pacientul poate opta pentru o anestezie generala sau pentru alt tip de anestezie. Pacientul va alege impreuna cu medicul cel mai potrivit tip de anestezie. Initial, se stabilesc leziunile de la nivelul articulatiei si mai apoi se introduc in articulatie diferite instrumente delicate, prin intermediul unei alte incizii cu ajutorul carora se vor trata in mod corect si eficient leziunile depistate.

Artroscopia este minim invaziva, spitalizarea este scurta, de cateva ore, cicatricile ramase sunt minime si nu exista complicatii.

 

Categories: eu

Leave a Comment