Ce a ajuns o familie in ziua de azi?

Un iad pentru un adolscent. Un fel de ultima instanta unde ajunge dupa ce vine de la scoala. Nu ne putem lega de casa propriu-zisa, e vorba de persoanele care conlocuiesc acolo. Spun “conlocuiesc” si nu ” convietuiesc”, pentru ca in cele mai multe cazuri intre cei doi parinti nu mai exista acea legatura sociala numita ” casatorie” . Familia ajunge sa fie azi, locul de unde cei mai multi adolscenti fug si nu vor sa se mai intoarca, sau daca o fac, o fac obligati sau din frica. E locul unde are parte doar de injurii, batai si descurajari.

Cum ar trebui sa fie o mama? Blanda, calda, asucltatoara, ocrotitoare si as putea continua cu adjectivele astea la nesfarsit. Esential este sa fie langa copil atunci cand are nevoie. Sa-i ofere dragoste, sa-l incurajeze, sa aibe incredere in el.

Cum ar trebui sa fie un tata? Pentru orice copil tatal ar trebui sa fie un model in viata. Sa fie omul in care are cea mai multa incredere, care il invata si ii da numai sfaturi bune.

Ce au ajuns parintii azi? Tatal este un alcoolic fara scrupule care isi bate nevasta regulat, de doua ori pe zi. O data dimineata pentru ca se trezeste mahmur si e nervos si o data seara pentru ca este beat. Nu mai munceste de mult, dar mai pleaca din cand in cand de dimineata pana seara si reuseste sa mai castige un ban, cine stie de unde. E omul care isi bate copilul pentru simplu fapt ca poate e inchis la magazinul din colt de unde el isi lua berea. E omul de care ti-e mila si sila.

Mama a devenit isterica. Poate si putin paranoida. Se lasa calcata in picioare de omul care la biserica i-a jurat iubire vesnic. Plange zilnic, cam de trei ori pe zi, inainte sa se trezeasca sotul, dupa ce pleaca si dupa ce o bate de seara, dar tot nu face nimic. E o persoana slaba, e o carpa de sters praful acum. Urla si la copil, destul de regulat. Inainte sa plece la scoala si dupa ce vine, pe motiv ca iar s-a imbatat ta-su.

Ce devine un copil acum, dupa toate astea? Devine un instabil, un om slab incapabil sa reuseasca ceva vreodata in viata, pentru ca pur si siplu natura mediului in care a trait nu l-a ajutat. N-a fost incurajat niciodata. Uraste notiunea de familie si evita sa cunoasca parintii colegilor pentru simplu fapt ca realizeaza ca oriunde e mai bine ca acasa, si ii este rusine de parintii lui. Instabil psihic spuneam si aici ganditi-va la o persoana violenta care nu socializeaza aproape deloc. Asta face familia dintr-un copil.

Suntem rezultatul educatiei care o primim de la voi! Asa ca nu va mai bateti joc de munca voastra. Cum sa raman indiferenta cand o femeie urla la un copil de 3 ani cerandu-i explicatii pentru ceva, dupa care ii mai si arde o palma scurta. E doar un copil, la 3 ani nu pot sa ai capacitate de discernamant. Daca esti parinte, si la randul tau nu ai avut o copilarie si o educatie tocmai potrivita, pai fa exact opusul mai frate daca nu vrei sa ajungi ca ai tai. Ofera-i copilului tau ceea ce tu poate nu ai avut parte. Ofera-i incredere si sprijin.

Categories: eu

Leave a Comment